Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Vughterstraat 208 210 in 'S-Hertogenbosch 5211 GP

Vughterstraat 208 210

5211 GP 's-Hertogenbosch
Vraagprijs € 1.750.000,- k.k.
Te koop

Omschrijving

In het centrum op uniek en riant perceel tussen de Vughterstraat en Parklaan in gelegen, de van oudsher laatste stadsboerderij met diverse bijgebouwen. Dit alles op loopafstand van het natuurgebied 't Bossche Broek en alle stedelijke voorzieningen.

Indeling:

HUISNUMMER 208

Begane grond

Hal
Hal-entree

Woonkamer
Woonkamer...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1900 Woonoppervlakte 291 m² Aantal kamers 8
Lees meer

Omschrijving

In het centrum op uniek en riant perceel tussen de Vughterstraat en Parklaan in gelegen, de van oudsher laatste stadsboerderij met diverse bijgebouwen. Dit alles op loopafstand van het natuurgebied 't Bossche Broek en alle stedelijke voorzieningen.

Indeling:

HUISNUMMER 208

Begane grond

Hal
Hal-entree

Woonkamer
Woonkamer met open keuken

Bijkeuken
- berging
- aansluiting wasmachine

Badkamer
ligbad
wastafel
douche

Eerste verdieping

Overloop en portaal

Slaapkamer I
Aan voorzijde gelegen

Slaapkamer II
Aan achterzijde gelegen
Zicht op binnenterrein

Slaapkamer III
Tussen slaapkamer I en II in gelegen

Tweede verdieping

Bergvliering

Derde verdieping

Vliering.

HUISNUMMER 210

Begane grond

Direct achter de voordeur

Woonkamer/atelier
Trap/bergkast

Hal
Hal met achterdeur

Toilet
Zwevend closet met fonteinte

Bijkeuken
- berging
- aansluiting wasmachine
- opstelling c.v. ketel

Eerste verdieping

Overloop

Woonkamer
aan voorzijde gelegen
zicht op de Vughterstraat

Keuken
Separate en moderne keuken
Voorzien van inbouwapparatuur
Zicht op binnenterrein

Tweede verdieping

Overloop
Vaste kast

Slaapkamer I
Aan voorzijde gelegen
Twee vaste kasten

Badkamer
Ligbad
Toilet
Douche
Twee wastafels

Slaapkamer II
Aan achterzijde gelegen
Zicht op ’t Bossche Broek

Kelder
Kelder

Exterieur

Bijgebouwen
- een aantal (4x) zogenaamde cameren thans in gebruik als berging, een carport en berging.
- een grote schuur/berging met daarnaast/tegenaan gelegen grote overkapping
- kas

Binnenterrein
- deels verhard-bestraat
- groot grasgazon
- voormalige moestuin
- terras en groenborders
- groenborders – grote notenboom etc

Algemene Info

De staat van onderhoud van woning(en) en bijgebouwen is wisselend van goed tot redelijk/matig, koper dient rekening te houden met renovatie en modernisering.
Er is een schriftelijke toestemming v/d gemeente om de 2 woningen samen te voegen tot één woning, ook kunnen de cameren tot woonruimte worden verbouwd na overleg met de instanties.

Ligging en enige geschiedenis over de stadsboerderij (4 generaties)

Deze voormalige stadsboerderij (ooit gebouwd als één boerderij, thans twee woningen met diverse bijgebouwen) is gelegen aan één van de langste winkelstraten van de stad, welke gekenmerkt wordt door een rijk gevarieerd aanbod aan winkels en mix van functies.
De schitterende natuurgebieden “het Bossche Broek” en “de Gement” zijn ook snel te bereiken. Buiten het zeer riante perceel/binnenterrein is er voor kinderen een geweldig stadsparkje en speelterrein (wellicht een van de mooiste van stad), nagenoeg om de hoek gelegen. Overigens vinden ook veel ouders dit een fantastische plek om bijvoorbeeld te brunchen aan de aanwezige grote tafel en ook de schaakstukken staan permanent gereed. Eigenlijk is alles waar de binnenstad zo bekend om is op loopafstand: de gezellige terrasjes op de Parade en de Markt, culturele bezienswaardigheden zoals o.a. de Sint Jan, het Museum-kwartier en natuurlijk de overige winkelstraten. Het centraal station en de uitvalswegen zijn ook nabij.

De van oudsher laatste stadsboerderij binnen de wallen van de stad bevond zich tussen de panden aan de Vughterstraat nrs. 204 t/m 214 en de Parklaan.
Op de akkers tussen de Vughterstraat en de Parklaan werden vóór het bestaan van de eerste stadsmuur al groenten verbouwd en vee gehouden om de Bosschenaren van voedsel te voorzien. Ook tijdens het Beleg van
’s-Hertogenbosch rond 1629, waren dit soort akkers binnen de stadswallen van levensbelang voor de Bosschenaren.
Via een onbenoemde steeg aan de Vughterstraat tussen de nrs. 206 en 208, waar het karrenspoor nog zichtbaar is, komt men uit op een groot binnenterrein met moestuin, waar voorheen de koeienstallen stonden waarvan één met een grote hooizolder. Hier boerden vier generaties Van der Wielen, tot in 1983 de Hinderwetvergunning werd ingetrokken.
Op deze unieke plek in de stad werden koeien gemolken, kalveren gevoerd, groepstallen uitgemest, de moestuin onderhouden, de tractor, karren en machinerieën gestald, het hooi opgetast, het voer gelost, de melkbussen aan straat gezet en alle andere werkzaamheden welke een gemengd bedrijf met zich meebrengt.
In de zomer stond het vee in ‘t Bossche Broek en daar werd het tot in de jaren ‘70, aan de hand met ongeveer 50 stuks tegelijk, over de Parklaan en Zuidwal naar toe gedreven tot het uiteindelijk de veewagen het overnam.
In de Vughtse Gement werden maïs, aardappelen, rogge of voederbieten verbouwd en eventueel opgekuild om het vee in de winter van voer te voorzien.
Wat er nog over is aan bebouwing zijn drie zogeheten cameren met als adres Achter de Kan 2 t/m 6. In deze cameren woonde tot eind 19de eeuw diverse grote gezinnen onder erbarmelijke omstandigheden. Achter op het terrein (einde steeg Achter de Kan) stond dan de poepdoos welke uitkwam in de (gedempte) Dieze. Uit de archieven blijkt dat hier ook een waarzegster heeft gewoond, ene Nelleke, die door minnende paartjes werd geraadpleegd over hun toekomst.
Nadat de meeste cameren in de binnenstad tot onbewoonbare woningen werden verklaard werden deze voornamelijk gebruikt voor opslag. Deze cameren zijn hier ook gebruikt als stalling van koeien, kalveren, geiten en paarden. Een van de cameren werd ”de kaaskeet” genoemd, hier werd gekarnd en kaas gemaakt. Boter, kaas en eieren werden in het verleden samen met de melk gevent in de binnenstad m.b.v. een hondenkar. Met de komst van de melkfabriek aan de Koningsweg, kwam aan het venten een eind.
In een van de cameren zit een rookschouw van een spekslager welke een slagerij had op Vughterstaat 210, voorheen Vughterdijk 94 en later Vughterdijk 62.
Na de slagerij op nr. 210 kwam hier de eerste Italiaanse ijssalon van de stad ”La Milano”. In de cameren werd nu het Italiaanse ijs bereid. Na een voetbalwedstrijd van B.V.V. nabij de Isabella kazerne (voor de komst van de Vliert) liep men terug de stad in en ging men ’n ijsco halen bij ”La Milano”.
Op nr. 208 had de familie ook nog een winkel in fournituren en stond men met stoffen op de markt.
In de jaren 60 werden beide winkelruimtes verhuurd aan de ”nv Beter Horen” welke hierna uitgroeide tot landelijk audicien.
Heden ten dage is nummer 210 in gebruik als woning en staat de woning op 208 momenteel leeg.

’s-Hertogenbosch:

’s-Hertogenbosch, een stad waar mensen zich thuis voelen. Een stad met een rijke cultuurhistorie en een levendige Bourgondische sfeer. Maar ook een moderne, dynamische stad met een keur aan bedrijven in vooral de dienstverlenende sector. ’s-Hertogenbosch wordt omsloten door de A2 en de A59 en heeft een Centraal Station met uitstekende verbindingen naar alle bestemmingen.
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 1.750.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Eengezinswoning Type woning Tussenwoning Bouwjaar 1900 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging In centrum Indeling Woonoppervlakte 291 m² Perceeloppervlakte 1642 m² Overige inpandige ruimte 21 m² Externe bergruimte 126 m² Inhoud 922 m³ Aantal kamers 8 Aantal slaapkamers 5 Aantal woonlagen 5 woonlagen en een kelder en een zolder Energie Warmwater Geiser eigendom Verwarming C.V.-Ketel C.V.-Ketel Combiketel uit 1984, Eigendom Buitenruimte Tuin Achtertuin Hoofdtuin Achtertuin Oppervlakte hoofdtuin 1350 m² (0.7 m bij 0.19 m) Ligging hoofdtuin Zuidoost Achterom Ja Kwaliteit tuin Normaal Bergruimte Schuur / Berging Vrijstaand steen Parkeergelegenheid Garage Carport Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Beschermd stads- of dorpsgezicht Onderhoud binnen Redelijk tot goed Onderhoud buiten Redelijk tot goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Kadastrale gegevens Gemeente 's-Hertogenbosch Sectie G Perceelnummer 6917 Oppervlakte 1292 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente 's-Hertogenbosch Sectie G Perceelnummer 8165 Oppervlakte 350 m² Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Vughterstraat 208 210, 5211 GP 'S-Hertogenbosch

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring